Bekkenpijn

Bekkenpijn is een verzamelnaam voor pijnklachten in en rond het bekken. Vroeger werd dit ook wel bekkeninstabiliteit genoemd. Bekkenpijn komt regelmatig voor tijdens een zwangerschap of na een bevalling. Deze klachten kunnen ook optreden bij mannen en vrouwen door een trauma.

Het bekken is eigenlijk een ring, opgebouwd uit drie botstukken. Aan de achterzijde het heiligbeen (sacrum) en aan beide zijkanten een darmbeen (os illium).

Aan de rugzijde maken het heiligbeen en de darmbeenderen een verbinding met elkaar, dat noemen we het SI-gewricht. Aan de voorzijde verbindt het schaambeen de darmbeenderen met elkaar, deze verbinding noemen we de symfyse.

Een stevig en stabiel bekken hebben we nodig om bijvoorbeeld goed te kunnen lopen of iets op te tillen. Het is het centrum van het lichaam en bijna alle krachten in het lichaam lopen via het bekken.

Er zijn een aantal factoren die zorgen voor een stevig en stabiel bekken.

  • De vorm van het gewricht. Als een gewricht mooi in elkaar past zal het stabieler zijn.
  • De gewrichtsbanden lopen over de gewrichten en geven zo stevigheid. Het is te vergelijken met de enkelbanden rondom de enkel.
  • De spieren lopen ook over de gewrichten heen. Door de juiste spieren aan te spannen kan dit het bekken meer stabiliteit geven.

Tijdens de zwangerschap of na de bevalling zie je soms een probleem ontstaan in de stabiliteit van het bekken. Daar is meestal niet één oorzaak voor te noemen, er gebeuren verschillende dingen in het bekken.

Door de hormonale veranderingen, veranderde lichaamshouding, verzwakte spieren en zware belasting tijdens een bevalling kunnen klachten ontstaan.

De klachten die dan kunnen ontstaan zijn:

  • Pijnklachten in bijvoorbeeld het schaambeen, de lage onderrug, en/of de overgang van onderrug naar bekken, liezen, stuit, SI-gewrichten.
  • Waggelend lopen.
  • Tintelingen of een doof gevoel in bil of been.
  • Problemen in de uitvoering van dagelijkse handelingen zoals lopen, traplopen, opstaan, draaien in bed, bukken & tillen, staan, etc.

Wat kunt u er aan doen?

Het belangrijkste is dat er een balans komt tussen “belasting en belastbaarheid”, wat kan uw lichaam aan en wat vraagt u van uw lichaam? Een goede balans tussen activiteiten en rust is dus belangrijk.

Te veel rusten is ook niet aan te raden omdat dan de algehele conditie snel achteruitgaat. Het is belangrijk dat u uw klachten serieus neemt en er rekening mee houdt.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

Een bekkenfysiotherapeut kan u helpen die balans tussen belasting en belastbaarheid weer te bereiken door samen te kijken naar uw situatie en daar adviezen bij te geven.

De behandelingen zullen ook bestaan uit oefeningen om de spieren te trainen die voor stabiliteit van het bekken zorgen. Deze oefeningen zult u thuis ook gaan doen. Daarnaast wordt er heel praktisch gekeken naar uw houding, het lopen, tillen, opstaan, etc. en zal u tips krijgen om dit op een goede manier te doen. Zo kunt u dus aanpassingen maken in uw dagelijks leven om de klachten te beperken. Ook kan de bekkenfysiotherapeut de bekkengewrichten, de onderrug of de heupgewrichten voorzichtig mobiliseren.