Kinderbekkenfysiotherapie
De meeste kinderen worden tussen hun 2e en 4e jaar vanzelf zindelijk, ze kunnen dan aandrang voor plassen en poepen goed voelen en naar de wc gaan. Soms lukt het nog niet zo goed en hebben kinderen vanaf 5 jaar nog regelmatig “ongelukjes”. Ook zijn er kinderen die last hebben van obstipatie of vaak een blaasontsteking hebben.
Klachten met poepen en plassen kunnen grote impact hebben op het kind, maar ook op het gehele gezin. Vaak kan hier iets aan gedaan worden met kinderbekkenfysiotherapie.
Voorbeelden van indicaties voor kinderbekkenfysiotherapie zijn:
– Plas ongelukjes overdag
– Heel vaak moeten plassen
– Blaasontstekingen
– Poep ongelukjes
– Obstipatie/ verstopping
– Bedplassen
– Pijn bij poepen
Behandeling
We beginnen altijd met een uitgebreide intake om goed in kaart te brengen wat al goed gaat en waar nog aan gewerkt kan worden. Dan hebben we het bijvoorbeeld over plassen, poepen, drinken, toiletgang en de ontwikkeling van het kind.
Er worden ook lijstjes mee gegeven voor thuis om plassen, poepen en drinken bij te houden. Dit is erg belangrijk om een juiste behandeling te starten.
De kinderbekkenfysiotherapeut zal op een leuke en speelse wijze het kind uitleggen hoe het lichaam werkt en hoe klachten kunnen ontstaan. De behandeling bestaat onder andere uit het leren voelen van de bekkenbodemspieren, leren ontspannen, een goede houding aannemen op de wc en leren herkennen van het gevoel van aandrang.
Thuis gaat u ook met uw kind aan de slag met de oefeningen en adviezen. Dit is nodig voor een succesvolle behandeling.
Samenwerking
De kinderbekkenfysiotherapeut overlegt indien nodig met de huisarts, kinderarts of kinderfysiotherapeut over de behandeling van uw kind.