Seksuele klachten
Seksualiteit is een onderdeel van ieders leven. Veel mensen vinden seksualiteit echter een moeilijk onderwerp om over te praten. Uit vragenlijstonderzoek blijkt dat seksuele problemen onder de Nederlandse bevolking veel voorkomen.
Seksuele klachten bij mannen waarbij de bekkenbodem een rol kan spelen zijn onder andere erectieproblemen, te vroeg klaarkomen, pijn tijdens of na een orgasme. Door te veel spanning in de bekkenbodem kunnen de bloedvaten naar de penis dicht gedrukt worden, waardoor er onvoldoende bloed naar de zwellichamen zal stromen en kan er geen of een verminderde erectie ontstaan.
Bij vrouwen kan er bijvoorbeeld sprake zijn van pijn bij het vrijen, vaginisme of een verminderd gevoel bij het vrijen. Bij een verhoogde spierspanning van de bekkenbodem blijft het gebied rond de vagina stug en/of droog. Pijn kan dan optreden tijdens penetratie, bij inbrengen van een tampon of bij een inwendig onderzoek. De pijn wordt vaak omschreven als branderig en schrijnend.
Behandeling
Een adequate seksuele anamnese kan helpen om een zo goed mogelijk beeld van de onderliggende oorzaken te verkrijgen, zodat een op de patiƫnt afgestemd behandelplan opgesteld kan worden. Er wordt gewerkt aan het geven van inzicht en mogelijke oplossingen voor seksuele klachten.
Tijdens de behandeling is de bewustwording van de bekkenbodemspieren en de uitleg van de lichamelijke veranderingen tijdens seksuele opwinding de eerste stap. Hierbij horen oefeningen ter bewustwording van het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. We besteden ook aandacht aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Deze oefeningen worden mee gegeven als huiswerk.