Verzakkingsklachten

Verzakkingsklachten komen vaak voor. Bij een verzakking denkt men vaak aan de baarmoeder, maar ook de blaas, endeldarm of dunne darm kunnen verzakken.

Een verzakking kan onder andere ontstaan na een bevalling, tijdens de menopauze, door langdurig zwaar hoesten (bijvoorbeeld door COPD), verkeerd persen voor plassen en ontlasten of zwaar tillen.

Een verzakking kan bij oudere, maar ook bij jongere vrouwen voorkomen. Bij mannen is het meestal de darm die verzakt, al komt dit minder vaak voor dan bij vrouwen.

Behandeling

Tijdens de behandelingen trainen we de bekkenbodemspieren. Deze werken als ondersteuning van de organen. We geven adviezen voor het gebruik van de bekkenbodemspieren in de dagelijkse situaties, zoals opstaan, hoesten, tillen, bukken en tijdens huishoudelijk werk. Daarnaast kijken we naar de juiste toilethoudingen en geven we adviezen om de buikdruk in het dagelijks leven te verlagen, zodat er minder druk op de verzakking komt.

Niet alle verzakkingsklachten zijn alleen met bekkenfysiotherapie te verhelpen. Soms geeft een huisarts of de gynaecoloog een pessarium (ring) als extra ondersteuning. In sommige situaties is een operatie noodzakelijk. Zie hiervoor ‘begeleiding rondom operaties’.